טרשת נפוצה
מהי מחלת הטרשת?
מחלת הטרשת הנפוצה היא מחלה נוירולוגית (של מערכת העצבים), הנפוצה ביותר בקרב צעירים ברחבי העולם. במחלה זו, תהליך דלקתי הורס את המעטפת המגינה סביב העצבים (הנקראת מיאלין) ומונע את פעילותם הרגילה במערכת העצבים המרכזית.
הסיבה המדויקת למחלה אינה ידועה. תגובה לא אופיינית של המערכת החיסונית נחשבת כגורם משמעותי בתהליך הנזק הנגרם למערכת העצבים המרכזית. למרות שכיחותה של המחלה, הגורם למחלה אינו ידוע והטיפול הרפואי הקיים מוגבל1,2.
מדוע המחלה נקראת טרשת נפוצה?
בעקבות פגיעה במיאלין (ציפוי המגן שמכסה את סיבי העצבים) סיבי העצבים עלולים להיפגע. הצלקות אשר נוצרות בעקבות פגיעה זו נקראות: "טרשות" ולעיתים גם "לזיות", "נגעים" או "פלקים".
פיזורן האקראי במקומות שונים במערכת העצבים המרכזית מעניק לטרשת הנפוצה את שמה כאשר המשמעות המילולית של טרשת נפוצה הינה: "צלקות רבות"2.
מהו מנגנון המחלה ותסמיניה?
מחלת הטרשת הנפוצה מאופיינת בהתקפים חוזרים (relapses). התקפים אלה משקפים דלקת במערכת העצבים המרכזית. מטופלים שונים יחוו תסמינים באופן שונה אך ישנם תסמינים אופייניים כגון: קשיים בהליכה, חוסר תחושה, בעיות בראיה והפרעה בשיווי המשקל. תסמינים של התקף חוזר (relapse) עשויים להיעלם לגמרי אך במקרים מסוימים הם נשארים, לפחות באופן חלקי, גם לאחר תום הההתקף. צורה זו של המחלה נקראת Relapsing multiple sclerosis או Relapsing-remitting multiple sclerosis.
במקרים מסוימים, התסמינים גוברים בהדרגה בין ההתקפים גם ללא קשר להתקפים, דבר המעיד על מעבר לצורה אחרת של המחלה, 1Secondary progressive multiple sclerosis.
מהם הגורמים למחלה?
ההנחה הרווחת כיום היא שהפגיעה במערכת העצבים המרכזית נגרמת על ידי מנגנון אוטו-אימוני (מצב שבו המערכת החיסונית תוקפת בטעות רקמות ותאים של הגוף עצמו) וכן משילוב של גורמים גנטיים (תורשתיים) וסביבתיים. אדם שנולד עם נטייה גנטית ובנוסף נחשף לגורם סביבתי לא ידוע, נמצא בסיכון לפתח המחלה2.
כיצד מאבחנים את המחלה?
הערכת החולה כוללת: סקירה יסודית של ההיסטוריה הרפואית, בדיקה נוירולוגית מקיפה ובדיקות עזר. אבחון של מחלת הטרשת הנפוצה יכול להיעשות רק לאחר שנשללו אפשרויות אבחנתיות אחרות. אבחון מדוייק של הטרשת הנפוצה מסתמך על פרמטרים קליניים וכן פרמטרים פרה-קליניים.
קריטריונים קליניים מתקבלים על ידי ההיסטוריה של המחלה (אנמנזה) והבדיקות.
קריטריונים פרה-קליניים הם התוצאות של סקירות טכניות כגון הדמיית תהודה מגנטית (MRI), טומוגרפיה, בדיקת פוטנציאלים מעוררים ובחינת נוזל המוח2.
הידעת?
- כ- 1.2 מיליון אנשים ברחבי העולם לוקים בטרשת נפוצה. דפוסי התפוצה העולמיים מרמזים על כך, שגורמים תורשתיים וגורמים סביבתיים גם יחד, עלולים להשפיע על הופעת המחלה. לדוגמא:
- טרשת נפוצה שכיחה במיוחד בצפון אירופה, צפון אמריקה, דרום-מזרח אוסטרליה וניו-זילנד, ושכיחה פחות באזורים טרופיים וסוב-טרופיים.
- טרשת נפוצה שכיחה יותר בקרב נשים מאשר גברים, ומתפתחת בין גיל 20 לגיל 40 שנה.
- טרשת נפוצה שכיחה יותר בקרב בני הגזע הלבן. הסיכון לפתח המחלה נקבע בשלבים המוקדמים של החיים. עם זאת, אדם שנולד באזור בעל סיכון נמוך, למשל אסיה, ועובר לפני גיל 15 לאזור בעל סיכון גבוה, כמו צפון אירופה, עלול להיות בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלה.
- טרשת נפוצה עלולה להתפתח בכל גיל. הגיל הממוצע לאבחון המחלה הוא 33-31 שנים. פחות מ-4% מהחולים מפתחים את המחלה בילדות. אם אובחנה טרשת נפוצה- שהיא הסוג הנפוץ ביותר, כאשר התסמינים תחושתיים הם השכחים ביותר. בילדות היא בדרך כלל טרשת נפוצה התקפית,שהיא הסוג הנפוץ ביותר, כאשר תסמינים תחושתיים הם השכיחים ביותר.
- לנשים קיים סיכוי גבוה פי שניים לחלות בטרשת נפוצה מאשר לגברים זאת למעט טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית, (PPMS - Primary Progressive Multiple Sclerosis) שבה השכיחות שווה בין גברים לנשים. טרשת נפוצה נוטה להיות חמורה יותר אצל גברים, ולעיתים קרובות הפרוגנוזה (מהלך המחלה) פחות טובה2.
מקורות:
1. Israeli Patient leaflet as approved by Ministry of Health
2. Israel society of Neuroimmunology; www.isni.org.il/sclerosis.asp